Woordje van de voorzitter
CC Vilvoorde
Beste Kookvrienden,
CC Vilvoorde (Corps Culinaire Vilvoorde) is een club voor amateur-koks die deel uitmaakt van "CC Belgium" en aangesloten is bij de internationale kookvereniging CCI (Corps Culinaire International). De internationale tak vertegenwoordigt clubs in acht Europese landen: Zwitserland, Duitsland, België, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Zweden en Hongarije.
De eerste clubs werden in 1958 en 1959 in Zwitserland opgericht. In 1960 volgde Duitsland en in 1970 werd de eerste Belgische club boven de doopvont gehouden, met name "CC Leuven Relst". De daaropvolgende jaren zwermden de leden van de oerclub uit en stichtten op hun beurt nieuwe clubs. In 1979 besloten de toen zes bestaande clubs een eigen Nationale vereniging op en meteen zag de Nationale orde CC Belgium het licht.
Vandaag zijn 28 clubs actief binnen CC Belgium waaronder, raar maar waar één Franse en één Nederlandse. Het Nationale ledenaantal schommelt rond de 400.
CC Vilvoorde werd opgericht op 14 oktober 1976 door een aantal enthousiastelingen die van koken en gezelligheid hun hobby gemaakt hadden. Vader Merckx werd de eerste voorzitter. Diens zoon Ivan is vandaag het enige stichtend lid dat nog actief deel uitmaakt van de club.
De club is steeds op een zeer hoog niveau blijven koken en alhoewel er al heel wat leden de revue gepasseerd zijn, blijven talrijke gepassioneerden jarenlang lid.
Kookbroeders van CC Vilvoorde zwermden na verloop van tijd ook uit en stichtten op hun beurt nieuwe clubs zoals "CC Moeskroen" en "CC Heist-op-den-berg". CC Vilvoorde nam het peterschap van deze clubs met veel plezier op zich.
Onze statuten voorzien een aantal basisregels die gelden voor alle clubs, nationaal en internationaal. Zo wordt ondermeer bepaald dat het doel van de club er in bestaat: “……mannelijke liefhebbers aan te sporen de culinaire kunst te beoefenen en te verspreiden als hobby…..” Alhoewel de dames dus niet als lid toegelaten zijn worden ze wel regelmatig vertroeteld ter gelegenheid van de Lady’s Nights. De clubs verbinden er zich ook toe om op generlei wijze concurrentieel op te treden tegenover de HORECA, met als enige uitzonderingen de culinaire activiteiten bij familiale gebeurtenissen van de eigen leden of kosteloos bij liefdadige acties. Beroepskoks zijn om voor de hand liggende redenen uitgesloten van het lidmaatschap.
CC Vilvoorde tracht daarenboven bij het koken enkel gebruik te maken van kwalitatief hoogstaande verse producten.
Het belangrijkste is echter het koken op een zo hoog mogelijk niveau en dat in een vriendschappelijke sfeer. Kookavonden moeten gelijk staan met prettige stressloze momenten tussen de drukke beroepsactiviteiten door.
Met culinaire groeten.
Jan Eyndels
Voorzitter CC Vilvoorde.
Ivan